Wat is een betonvloer?

Als betononderneming en betonleverancier krijgen wij geregeld de vraag wat nu eigenlijk een betonvloer is. Want veel mensen komen niet verder dan dat het gewoon een superharde vloer is in de kleur grijs en dat je die perfect kunt gebruiken in loodsen en magazijnen. En wel omdat je daar met pallettrucks en heftrucks overheen kunt rijden.

Dit is allemaal zeker waar. En toch nuanceren wij dit verhaal graag. Want een betonvloer is meer dan dat. Deze vloer is niet alleen geschikt voor bedrijven, maar zeker ook voor woningen, en dan met name in de woonkamer. We vertellen u er in deze tekst meer. Lees meer over Van Esterik Betonwerken.

De betonvloer

Beton is een kunstmatig gemaakt steenachtig materiaal. Het bestaat uit het bindmiddel cement, met daaraan toegevoegd zand en / of grind. In de basis is een betonvloer een dragende constructievloer, die soms nog afgewerkt kan worden met een dekvloer. Als het beton niet mooi egaal is – dus ruw – dan kunt er nog overheen schilderen. Daarnaast zijn betonnen vloeren zonder extra dekvloer uitstekend geschikt in combinatie met vloerverwarming omdat ze een goede geleiding geven en de warmte goed vasthouden. Beter kunt u het niet hebben, toch?

- Bekijk onze betonvloer projecten -

wat-is-een-betonvloer wat-is-een-betonvloer-12 wat-is-een-betonvloer-123

Ruw en open beton

Ruw beton wordt in een betoncentrale gemaakt en vervoerd worden naar de locatie waar het gestort moet worden. Beton heeft meestal een open structuur waar water eenvoudig in kan trekken. Hier worden meestal betonnen heipalen, stoepranden, trottoirtegels, vloerplaten of wandplaten van gemaakt. Gestort ruw beton is vaak behoorlijk ruig aan de oppervlakte nadat het is uitgehard. Is een betonvloer niet mooi egaal? Dan is het daaroverheen aanbrengen van een dekvloer gebruikelijk.

Gepolijste of gevlinderde betonvloer

Door een betonvloer direct na het storten te vlinderen, wordt het oppervlak mooi glad en egaal. Daarvoor gebruiken onze specialisten een vlindermachine. Formeel gesproken is dit een monolietvloer. De voordelen van zo’n betonvloer is dat het oppervlak erg hard wordt, makkelijk schoon te maken is en dat vuil en vet kan er bijna niet in kunnen doordringen. Ten slotte is het ook mogelijk om een betonvloer tijdens het vlinderen een kleur te geven. Dat laatste is waar veel mensen voor kiezen als ze een betonvloer in hun woonkamer laten plaatsen.

Betonvloeren zijn slijtvast en duurzaam

Beton dat gebruikt wordt voor betonvloeren is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Een betonvloer wordt ‘in het werk gestort’,  het is dus geen prefab product. Op locatie, bijvoorbeeld in uw woning, veranda of oprit wordt het vloeibare materiaal verwerkt. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • De betonvloer is hierdoor op elke gewenste maat te maken
 • De vloer heeft geen naden
 • Stof en vuil kunnen zich nergens nestelen waardoor de vloer zeer geschikt is voor mensen met een allergie
 • Er kan - bij buitenvloeren - geen onkruid groeien
 • Hoogtes en/of peilmaten worden perfect afgepast met behulp van een laser
 • Afschot voor water vormt geen enkel probleem

De dikte van een betonnen vloer

Dit is één van de eigenschappen waar u -  voordat u uw keuze maakt - goed over na moet denken. De minimale dikte van een betonnen vloer is namelijk 7 cm. Dat is een vloer met een behoorlijke afmeting. Dit houdt in dat u niet overal een betonnen vloer kunt (laten) toepassen. Een betonnen vloer op een zandcement dekvloer is in 9 van de 10 gevallen niet mogelijk vanwege de dikte. Want dan komt u niet meer zo handig uit met uw deuren, puien en de trap. Maar de vraag is ook: hoe komt de warmte uit uw vloerverwarmingsbuizen door een zandcementen dekvloer van ongeveer 6 centimeter en ook nog eens door een betonnen vloer van 7 centimeter? U begrijpt natuurlijk dat dat een lastig verhaal wordt.

- Vraag uw offerte aan voor een betonvloer - 

Contact met Van Esterik Betonwerken

Wilt u meer weten over een betonvloer en/of het storten van beton? Daarvoor kunt u altijd contact met ons opnemen. De specialisten van Van Esterik Betonwerken vertellen u er graag meer over. Wij zijn telefonisch bereikbaar op nummer 06 – 22403685. Via de mail zijn we te bereiken op info@vanesterikbetonwerken.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

Van Esterik Betonwerken

 • checkOplevering binnen 1 maand
 • checkPersoonlijke service
 • checkRuim 20 jaar ervaring
 • checkBinnen 1 dag offerte
 • checkOveral in Nederland